La nostra història

El Josep Peitx i la Rosa Soler, la Sita, van estar sempre fermament implicats en la vida associativa i cultural de la Cerdanya. S’interessaven per qualsevol iniciativa orientada a millorar la vida de les persones, sobretot de les més fràgils. I eren molt conscients que a la Cerdanya hi havia un col·lectiu especialment ignorat: el de les persones amb alguna mena de discapacitat.

Amb aquell entusiasme que els caracteritzava, no els va costar gaire embarcar uns quants amics en una aventura que s’intuïa complexa i apassionant, que requeriria tanta implicació com tenacitat, alhora que bona part de rigor.

La cara d’un foli que van signar els promotors, que esbossava un breu esquema de l’objectiu que s’havien proposat, va ser suficient per obtenir el suport personal i institucional de Joan Carretero, alcalde de Puigcerdà en aquella època. I fins avui, tots els seus successors i també la Diputació de Girona, els diferents ajuntaments de la comarca i moltes persones, empreses i institucions hi han participat i han estat un suport indispensable en el camí recorregut.

Començàvem aquest segle redactant-ne els estatuts i, amb l’ajuda de l’amic Fidel Melero, donant forma jurídica a la Fundació Adis, amb la Rosa Soler com a presidenta del primer patronat.

La Tere Contreras va ser la guanyadora del concurs del logo que ha caracteritzat la Fundació des dels seus inicis en el Local, al costat de Correus. En aquells dies fèiem broma dient que algun dia Correus seria “aquell lloc, al costat del Local de la Fundació”.

El Josep i la Sita ens van deixar de manera prematura, però ens van llegar els valors i l’energia que caracteritzen la Fundació. En Rafa Villena va prendre el relleu de la presidència i, des de llavors, continua mantenint el mateix esperit i entusiasme.

Una nova etapa es va iniciar amb la posada en funcionament de la Llar Residència Rosa Soler i el trasllat del Local a l’actual ubicació, en un espai cèntric, ampli i confortable des d’on es promouen i dinamitzen multitud d’activitats encaminades a la integració social.

La generositat de Mariàngels Ranz, que llegà part dels seus béns a la Fundació, ha permès donar nous impulsos a Adis en l’àmbit lúdic, en el de l’emergència social i a través d’un ambiciós projecte d’inserció laboral: Incorpora’m, que ocupa actualment gran part dels recursos de la Fundació Adis i des del qual el Patronat, l’equip professional i el voluntariat alineen els seus esforços per formar i donar ocupació a persones amb diversitat funcional.

Incorpora’m sorgeix de la convicció de tot l’equip d’Adis que un treball digne i retribuït de manera justa, que destaqui els mèrits de les persones i aporti valor a la comunitat, és la millor forma d’integració.

L’Espai Adis és un projecte que s’ha consolidat en molt poc temps i que dona un valuós servei de suport a persones majors, ja que promou el seu benestar quotidià i contribueix a mantenir les seves facultats físiques i cognitives.

En l’àmbit de la comunicació les xarxes socials van guanyant espai, però la revista Colors és la plataforma que de manera ininterrompuda i amb exquisida sensibilitat ha donat veu des dels inicis a la Fundació Adis.

La Pilar Moriche és sens dubte un referent a Adis: des dels inicis forma part d’un equip de 8 professionals que s’esforcen cada dia per fer una mica millor la vida dels usuaris.

Premis i reconeixements: 

La Fundació ADIS ha estat guardonada amb el Premi Cerdà de l’any 2002 atorgat per el Institut d’Estudis Ceretans , Amics de  Cerdanya i Radio Pirineus, premi instituït per reconèixer la tasca en benefici de la Comarca feta al llarg del darrer any.  

 

“Una Poma per la Vida” 2003 i 2004: Primer premi pel Grup d’Esclerosi Múltiple de La Cerdanya.

 

Guardó 2018 del premi Premi Procura- Solidari  del Col·legi de Procuradors de Catalunya.

 

El patronat

La Fundació ADIS actualment està gestionada per un patronat d’onze persones. Al capdavant Rafael Villena Romero, que va acceptar el càrrec després de la mort de la que era presidenta Rosa Soler; Jordi Segarra Aparicio n’és el vici-president; el tresorer és Ramón Solà Sánchez i el secretari és Joan Ramon Peitx i Font. Són vocals del patronat: Josep Cordomí Lladó, Ma Carmen Moreno Reyes, Manel Ruíz Labrador, Inmaculada Martínez Corral, Sandra Adam Auger, Maryse Riu Grau i Ester Sirvent Visa.

Els voluntaris

En els seus inicis (2002) quan la Fundacio estava orientada a l’àmbit del lleure es van realitzar una gran nombre d’activitats lúdiques socials, culturals i esportives  en la que hi van participar un gran nombre de voluntaris que animaven tallers (teatre, ball, plàstica), sortides a la muntanya o visites culturals i activitats esportives (Special Olympics). El món ha anat canviant i la Fundació ADIS també. En els darrers anys l’atenció social especialitzada ha requerit que s’incorporés a la Fundació personal especialitzat en àmbits com: residencial, suport a segona infància, atenció a gent gran…. Amb la qual cosa el nombre de persones voluntàries que participen en les activitats de la fundació ha minvat notablement. Seguim necessitant voluntaris per acompanyament a les sortides i activitats en la natura, animació de tallers (teatre, idiomes, informàtica) animació d’activitats expressives i creatives (plàstica, ball-dansa), guía d’activitats culturals (visites guiades a cuitats, viles, patrimoni cultural)… Qualsevol aportació que com a voluntària pugueu fer, en aquests àmbits o en altres en el que creieu que podeu compartir amb altres persones la vostra experiència i els vostres coneixements, serà benvinguda.

No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres.

  La visió

  Aconseguir l’integració social de les persones amb diversitat funcional, de la Cerdanya, i fomentar la seva autonomia personal, generant creixement per a tothom.

  La missió

  • Mantenir i millorar la gestió de la llar-residencia “Rosa Soler” per a persones amb discapacitat intel·lectual.
  • Afavorir la integracio laboral de les persones amb diversitat funcional.
  • Millorar la qualitat de vida i el benestar emocional de les persones grans.
  • Mantenir i ampliar l’ús del “Local” de la Fundació ADIS per a les persones amb diversitat funcional així com fomentar la utilització del “Local” per part d’altres entitats o persones, amb funció social i sense ànim de lucre.
  • Col·laborar amb altres entitats de la comarca i participar en activitats que afavoreixin la integració social de les persones amb diversitat funcional.
  • Contribuir a l’eliminació de les barreres arquitectòniques a la comarca.

  Els valors

  Honestedat: Per oferir el millor de nosaltres
  Integració: Per a compartir tot amb tothom
  Respecte-Tolerància: Perquè la diferencia i les altres opcions també son valides
  Generositat: Perquè donar és rebre
  Sensibilitat: Per poder tractar als altres de forma holística (plena)
  Acceptació: Perquè de tot i tothom podem aprendre i compartir
  Humilitat: Perquè ningú es mes que ningú.

  L'Equip Professional

  Pilar Moriche
  Titulació i projectes que lidera
  • Diplomada en Treball social
  • Treballa a ADIS des de 2002

  • Tasques assignades: Treballadora Social de la Llar-Residencia Rosa Soler, Espai ADIS i Local social. Gestora de recursos i de personal de la Fundació ADIS. Distribució Revista COLORS.

  • Projecte que lidera: Directora de La Fundació ADIS i de la Llar-Residència Rosa Soler.  Pis de lleure Mª Angels Ranz.

   Tel: 686 32 24 36

   adis@fundacioadis.org

  Alba Molina
  Titulació i projectes que lidera
  • Diplomada en educació Social
  • Treballadora a ADIS des del 2019.
  • Tasques asignades: muntatge i creació de l’agrobotiga
  • Projecte que lidera: Cap de projecte de l’Agrobotiga

  Tel 623 22 21 37

  alba@fundacioadis.org

  Esther Dalmau
  Titulació i projectes que lidera
  • Diplomada en Educació Social 
  • Treballa a ADIS des de 2010
  • Tasques assignades: Gestora de recursos i de personal del Projecte d’inserció laboral Incorpora’m.

  • Projecte que lidera: Presidenta de la Cooperativa de treballadors i usuaris Incorpora’m i Directora del Projecte d’inserció laboral Incorpora’m.

   Tel: 690 31 45 51

   esther@fundacioadis.

   org

  Gisela Moré
  Titulació i projectes que lidera
  • Licenciada en teràpia ocupacional

  • Treballa a ADIS des del 2019.

  • Tasques asignades: Coordinacio, programacio, organitzacio i terapia ocupacional al espais Adis.
  • Projecte que lidera: Cap de Servei de l’Espai ADIS

   gisela@fundacioadis.

   org

  Andra Bere
  Titulació i projectes que lidera
  • Tècnica en cures, auxiliar d’infermeria
  • Tècnica d’atenció a persones en situació de dependència.
  • Treballa a ADIS des de 2016
  • Tasques assignades: Monitora de la Llar-Residencia Rosa Soler, de l’Espai ADIS i Projecte Incorpora’m.

  Ricard Robles
  Titulació i projectes que lidera
  • Director d’activitats de Lleure.

  • Treballador a ADIS des del 2019.
  • Tasques assignades: Monitor de la Llar-Residencia Rosa Soler, de Espai ADIS i del Local Social.
  • Projecte que lidera: Dinamitzador d’activitats del Local Social ( Gener-Juny) i de la Llar Residencia Rosa Soler ( Juliol – Desembre)

  Janna Xofra
  Titulació i projectes que lidera
  • Tècnica en Integració Social
  • Intèrpret de Llengua de signes
  • Treballa a ADIS des de 2018
  • Tasques assignades: Monitora de la Llar-Residencia Rosa Soler, de Espai ADIS i del Local Social.

  • Projecte que lidera: Dinamitzadora d’activitats del Llar-Residència Rosa Soler ( Gener-Juny) i del Local Social ( Juliol – Desembre)

  Elisabet Cartañá
  Titulació i projectes que lidera
  • Licenciada en Pscicologia
  • Treballa a ADIS des de 2020
  • Tasques assignades: muntatge i creació de l’agrobotiga -substitució de l’Alba-.

  • Projecte que lidera:   Atenció psicològica al personal de la fundació, a usuaris i famílies de l’espai Adis i als residents de la llar-residencia Rosa Soler.